Persoonlijke ontwikkeling

Docente Anja Kuipers:

In mijn eigen praktijk “Ontmoeting in Beeld”, heb ik jarenlang mensen bij hun ontwikkeling begeleid met behulp van beeldend werken. En ook als coach van mensen met burnout of verlies maak ik daar vaak gebruik van.  Als mooie aanvulling op onze gewone “woord-taal”.

Omgaan met verlies in onze tijd.

Verlies van mensen, verlies van gezondheid, verlies van werk, we maken het allemaal mee. Toch is het vaak lastig om ermee om te gaan. We voelen ons onthand. In onze snelle maatschappij is er weinig tijd voor, graag gaan we zo snel mogelijk weer “gewoon” verder.  Maar verlies laat zich niet zomaar opzijzetten, kent zo zijn eigen regels en ritme. Hoe kun je zo’n verlies dan tóch opnemen in je leven en verder gaan? Nieuwe balans vinden? Een ander steunen? Wat is “normaal”, wanneer moet je je zorgen gaan maken over hoe iemand omgaat met verlies?  Wat kun je doen of juist beter laten?  Het verschil in omgaan met verlies vroeger en nu. Doel van de cursus is je meer bewust leren worden van hoe je naar verlies kunt kijken en hoe je ermee kunt omgaan.  Met wat theorie en enkele praktische oefeningen en tips.  De cursus is niet bedoeld als therapie, rouwgroep of lotgenotengroep en kan die ook niet vervangen.  En is misschien ook niet zo geschikt voor mensen die pas zelf een heftig verlies hebben geleden. Maar wel voor mensen die hen willen steunen.

De verborgen taal van tekeningen en foto’s

“Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden”, het is een uitdrukking die iedereen wel kent. Maar weet jij ook hoe je die beeldtaal moet verstaan? Bijvoorbeeld de taal van tekeningen of foto’s of hoe je die kunt gebruiken om jezelf of een ander beter te begrijpen? Of om een ingang te vinden als er een probleem is? Dát is voor de meeste mensen niet zo vanzelfsprekend. Bedenk bijvoorbeeld maar eens hoe vreemd je eigen dromen soms kunnen zijn. In deze workshop laat ik je aan de hand van allerlei tekeningen en foto’s zien hoe je die beeldtaal kunt begrijpen. En ik laat het je ook zelf met een eenvoudige opdracht ervaren. Beeldtaal begrijpen maakt je rijker.  Kom dat horen en ervaren!

Cursusmateriaal: Zelf meebrengen pen + papier, A-4-tekenpapier + kleurpotloden